Българите са сред европейците с най-дълга работна седмица. Това показват

...
 Българите са сред европейците с най-дълга работна седмица. Това показват
Коментари Харесай

39 часа работна седмица: България е сред страните с най-дълга работна седмица в ЕС

 

Българите са измежду европейците с най-дълга работна седмица. Това демонстрират последните данни на европейската статистическа работа „ Евростат “.

Ние работим приблизително по 39 часа на седмица.

Преди нас с повече отработени часове в тази ранглиста се подреждат Гърция, Румъния и Полша.

 Източник на Би Би Си: Ружа Игнатова може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за отбрана 4 мин. Източник на Би Би Си: Ружа Игнатова може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за отбрана  Шест часа пердах с юмруци и ритници: Мъж преби грубо брачната половинка си 5 мин. Шест часа пердах с юмруци и ритници: Мъж преби грубо брачната половинка си  Трагедия в Симеоновград: Син умъртви татко си, а по-късно се самоуби 2 мин. Трагедия в Симеоновград: Син умъртви татко си, а по-късно се самоуби  37-годишен с прякор Мушамата е дрифтаджията, аварирал на трамвайните линии в София (ВИДЕО) 2 мин. 37-годишен с прякор Мушамата е дрифтаджията, аварирал на трамвайните линии в София (ВИДЕО)  7 пъти в болница, изписана с диагноза „ пияна “: Жена се оказа с рядко заболяване 3 мин. 7 пъти в болница, изписана с диагноза „ пияна “: Жена се оказа с рядко заболяване  Засякоха автомобил с 221 км/ч по Автомагистрала „ Тракия “ 2 мин. Засякоха автомобил с 221 км/ч по Автомагистрала „ Тракия “  Източник на Би Би Си: Ружа Игнатова може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за отбрана 4 мин. Източник на Би Би Си: Ружа Игнатова може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за отбрана  Шест часа пердах с юмруци и ритници: Мъж преби грубо брачната половинка си 5 мин. Шест часа пердах с юмруци и ритници: Мъж преби грубо брачната половинка си  Трагедия в Симеоновград: Син умъртви татко си, а по-късно се самоуби 2 мин. Трагедия в Симеоновград: Син умъртви татко си, а по-късно се самоуби  37-годишен с прякор Мушамата е дрифтаджията, аварирал на трамвайните линии в София (ВИДЕО) 2 мин. 37-годишен с прякор Мушамата е дрифтаджията, аварирал на трамвайните линии в София (ВИДЕО)  7 пъти в болница, изписана с диагноза „ пияна “: Жена се оказа с рядко заболяване 3 мин. 7 пъти в болница, изписана с диагноза „ пияна “: Жена се оказа с рядко заболяване  Засякоха автомобил с 221 км/ч по Автомагистрала „ Тракия “ 2 мин. Засякоха автомобил с 221 км/ч по Автомагистрала „ Тракия “

А на другия полюс са в Нидерлания, където часовете са малко над 32-а, следвани от Австрия и Германия.

Защо работим повече в сравнение с в развитите стопански системи – Румяна Стоилкова споделя.

С отработените часове у нас Елисавета Николова, която работи като продавач не се усеща богата, само че споделя, че при вярно бюджетиране парите стигат.

„ Да отида на морето и на планината, получава се “, изясни дамата.

Според синдикатите отработените часове за седмица у нас са повече от регистрираното в статистиката. При профсъюзите постъпвали много сигнали от чиновници, че идват по-рано на работа, а си потеглят по-късно, а спомагателните им часове на никое място не попадат. Има и други порочни колета на трудовия пазар, регистрират от КНСБ.

„ Назначават се служащи на 4-часов работен ден, само че в действителност работят по 8 часа и нагоре на работното си място, в статистиката обаче какво влиза, че са работили 4 часа “, сподели Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Сега то се пресмята в дни

Служителите попаднали в тази обстановка могат да подадат сигнали от инспекцията по труда.

Според работодателите пък отработените седмично часове у нас са съобразени с всеобщата процедура за 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден. Колкото до това за какво българите са измежду тези, които работят повече в евросъюза, а не са на първите места по заплати, от стопанската камара обясниха:

С най-кратка работна седмица са в Нидерландия

„ Всеки може да си зададе този въпрос и би трябвало да си отговори самичък на себе си какви са аргументите - дали е натовареността, дали са задачите, които реализира всеки един от нас. През последните години се покачиха приходите “, съобщи Жасмина Саръиванова, БСК.

Според стопанската камара няма възбрана и за организацията на 4-дневна работна седмица, само че това зависи от съответно дружество и бранша, в който то оперира.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР